Een tentoonstelling over het verborgen potentieel van planten.
Eeuwenlang heeft onze inherente vervreemding van de natuur ons ervan weerhouden om het potentieel van planten als meer dan eenvoudige materialen of decoratieve objecten werkelijk te begrijpen.
De voorbije jaren hebben nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen en filosofische benaderingen onze relatie met en planten echter een nieuwe vorm gegeven. Het dualisme tussen mens en natuur, dat zo sterk geworteld is in het westerse denken, werd in vraag gesteld. In navolging van het geloof van de Amerikaanse ecoloog Ian Baldwin dat "we moeten proberen te denken als planten", gingen ontwerpers, wetenschappers en ingenieurs zich verdiepen in de structuren en het gedrag van planten. Ze werden onze bondgenoten om oplossingen te ontwikkelen voor huidige en toekomstige milieu- en sociale problemen.
Plant Fever wil de toekomst van het design te bekijken vanuit dit nieuwe plantaardige perspectief, waarbij we van een design waarin de mens centraal staat evolueren naar fyto-design waarin de plantenwereld centraal staat. Gaande van producten en modeartikelen tot materiaalonderzoek, open-source toestellen en opkomende technologieën, onderzoekt een selectie van ongeveer 50 tentoonstellingsstukken - die het werk van creatievelingen uit meer dan 20 landen vertegenwoordigen - begrippen als plantenblindheid, eco-feminisme, bosbouw, biomimicry en upcycling, maar ook postkolonialisme en culturele landschappen.
Plant Fever is opgevat als een militante expositie, en is niet bang om een standpunt in te nemen, kritische vragen te stellen, om nieuwe radicale perspectieven te vragen, en het publiek te betrekken bij een positief, inspirerend en constructief gesprek.
Parallel aan de fysieke ruimte van het museum zal ook het opzet van de tentoonstelling verder worden ontwikkeld via een begeleidend webplatform en een speciaal programma voor conferenties en workshops.