Europalia Trains & Tracks

Het Grand-Hornu werd een symbool van de steenkoolindustrie in heel Henegouwen en was tevens een fabelachtig technologisch laboratorium. Voor de ontwikkeling van zijn bedrijf rekende Henri De Gorge op de ontwikkeling van de spoorwegen en in 1830 huldigde hij een van de eerste door paarden voortgetrokken spoorwegen in Europa in. Deze spoorweg, bijna twee kilometer lang, verbond de steenkoolmijnen met de oevers van het kanaal Mons-Condé. De nakomelingen van De Gorge lieten het niet bij deze technische prestatie, maar bleven de transportmiddelen verder ontwikkelen. Zij ontwierpen stoomlocomotieven in de machinewerkplaats en ontwikkelden aan het begin van de 20e eeuw een bovengronds transportsysteem om de steenkoolproductie te verhogen.

De trein, doorgaans geassocieerd met reizen en poëzie, kreeg in deze industriële wereld een vernieuwend en revolutionair karakter. De spoorweg, die synoniem is met economische kansen en verbindingen tussen landen en mensen, zal van 14 oktober tot 15 mei 2022 worden gevierd in de Grand-Hornu.

Het EUROPALIA-programma in le Grand-Hornu omvat rondleidingen over het spoorwegerfgoed, een podcast over de sociale gevolgen van de installatie van de paardentrein, een wandeling in het kielzog ervan en een historische conferentie over het thema van de spoorwegen.

Het EUROPALIA-programma in Grand-Hornu omvat :
− Een historische lezing over het thema spoorwegen in de Grand-Hornu – 17 oktober om 14.00 uur
− Rondleidingen over het spoorwegerfgoed – op 7 november, 5 december, 2 januari, 6 februari, 6 maart, 3 april en 1 mei om 14.30 uur
− Een wandeling in het spoor van de eerste paardentrein van Belgïe – 23 april om 14.00 uur
− Een podcast over de “De Gorge plundering”

Om het EUROPALIA TRAINS & TRACKS programma te ontdekken : www.europalia.eu