Van “thuisambacht" tot “home made”: thuis werken heeft een lange geschiedenis die ons voortdurend verwijst naar de relatie tussen een tijdperk en zijn productiewijze, maar ook tussen een object en de plek waar het vervaardigd is.
Zelfbouw, zelf-geproduceerde en soms herverdeelde energie, of zelfs de survival-beweging actualiseren het “home made” van vandaag en vertellen over de verspreiding van 3D-printing, de vernieuwing van de oude industriële en fabriekswijken van de steden, maar ook de huisvestingscrisis en, in ruimere zin, het milieu. Het is in deze context dat disciplines zichzelf opnieuw uitvinden, vaak met het ambacht als model.
Welke verbanden ontstaan er in het tijdperk van open source, telewerken en Covid19-beperkingen tussen huiselijke ruimte, werk en objecten? Zal de toekomstige productie gekenmerkt worden door een uitgesproken individualisme (het voor zichzelf maken) of door een vorm van collectivisering (deelnemen aan een netwerk)? Hoe bereiden steden en gebieden zich voor op het orkestreren van dit nieuwe netwerk van creatievelingen, kleine producenten en gevestigde gebruikers?
Een selectie van internationale ontwerpers en collectieve projecten wordt gecombineerd met een verzameling ervaringen, getuigenissen en voorwerpen die toelaten om beter de creativiteit te vatten die aan het werk is in deze nieuwe werkomgevingen.