Kaspar Hamacher, Eupen (BE) 1981, is een unieke designfiguur uit Zuid-België. Hij richt zich resoluut op fysiek en ambachtelijk werk met hout, eerder dan op conceptueel design. Hij voelt zich, zoals hij zelf zegt, meer een ambachtsman dan een ontwerper.
Verbrand, gespleten, uitgehold, geklopt, gesneden, reageert het hout op de verschillende behandelingen afhankelijk van de omstandigheden. De werkwijze van Hamacher resulteert in unieke en persoonlijke stukken. Het is design met een diepere betekenis: met een ziel. Voorbij het object zelf, voorbij de handeling die fysiek met het hout wordt uitgevoerd, zit er een vorm van spiritualiteit in het werk van Hamacher.
Van jongs af aan kreeg hij een opleiding aan een Steiner school, waar vertrouwen en enthousiasme de drijvende krachten zijn achter het leren, eerder dan angst en competitie. Hij wijdt zich aan het ontwikkelen van een diepe relatie tussen de mens en de natuur.
Het CID geeft hem zijn eerste monografische museumtentoonstelling. Een grote installatie zal het magasin aux foins vullen met emoties die ontstaan temidden de natuur in contact met het bos en als eerbetoon aan Moeder Aarde. In een zaal worden verschillende werken gepresenteerd die representatief zijn voor zijn methodes, zijn onderzoek en zijn evolutie. Buiten nodigen installaties en een werk in uitvoering het publiek uit om fysiek in contact te komen met zijn werk. Een uitgebreid programma van nevenactiviteiten zal het publiek toelaten om tot de kern van de zaak door te dringen, in de geest van Peter Wohlleben's Waldacademie.