Elk jaar beloont de Prix Jeunes Artistes du Parlement de la Fédération Wallonie-Bruxelles een kunstenaar (of collectief) jonger dan 40 jaar die een band heeft met de Franstalige Gemeenschap van België, op het gebied van beeldende kunst. Deze jaarlijkse prijs wordt afwisselend toegekend aan de volgende disciplines: design, beeldhouw- en installatiekunst, schilder- en tekenkunst, fotografie, drukwerk en digitale kunst.
In 2024 zal design een prominente plaats innemen en de verschillende toepassingsgebieden van deze discipline omvatten, van industrieel design tot meer ambachtelijke productie, waaronder keramiek en textiel. Inspelend op de bezorgdheid over klimaatverandering en de noodzaak om verantwoord om te gaan met ons milieu en onze samenleving, houden jonge ontwerpers zich tegenwoordig bezig met praktijken die levende wezens verkennen, innoveren met materialen en productieprocessen, afval sublimeren, experimenteren en de meest relevante praktijken doorgeven met het oog op ecodesign.
De vijf studio's op de shortlist van de Prix 2024-jury onderscheiden zich door hun zeer uiteenlopende praktijken. Ze delen echter allemaal een uitgesproken interesse in originele werkprocessen die elk van hun creaties onderscheiden. Maak & Transmettre, paulineplusluis, Thibault Huguet en Arnaud Eubelen hebben ervoor gekozen om hun verschillen samen te brengen door hun creaties te mixen en er een onwaarschijnlijke dialoog tussen te creëren. Tapijten, stoelen, meubels, lampen en objecten komen samen om een unieke mix te creëren.
De vijf studio's op de shortlist van de Prix 2024-jury onderscheiden zich door hun zeer uiteenlopende werkwijzen. Ze delen echter allemaal een uitgesproken interesse in originele werkprocessen die elk van hun creaties onderscheiden. Maak & Transmettre, paulineplusluis, Thibault Huguet en Arnaud Eubelen hebben ervoor gekozen om hun verschillen samen te brengen door hun creaties te mixen en er een onwaarschijnlijke dialoog tussen te creëren. Tapijten, stoelen, meubels, lampen en andere objecten zullen samenkomen in een botsing van materialen, vormen, beelden en verhalen. Op deze manier komen werelden zonder vooropgezette verbanden samen. Net als in Alice in Wonderland van Lewis Carrol, tarten de objecten verschijningen, tarten ze de logica en interageren ze op totaal onverwachte manieren. De ontwerpers waren ook zo genereus om het publiek uit te nodigen om hun objecten uit te proberen, waarbij de workshopervaring zich uitstrekte tot aanraken en gebruiken.
Het project La Chaise solidaire, voorgesteld door een kleine groep jonge afgestudeerden van Sint-Luc Brussel, zal buiten worden geïnstalleerd. Om het isolement van senioren tegen te gaan, zal deze klapstoel in de openbare ruimte worden geïnstalleerd voor iedereen die onderweg een moment rust nodig heeft.
Ontwerpers :
Maak & Transmettre,
paulineplusluis,
Thibault Huguet,
Arnaud Eubelen,
Stevige Chaise